Razstrupi se: 21-dnevni post. Prisluhni!

Naročilnica
Avtorica o poslanstvu knjige na VTV, oddaja Dobro jutro, 15. januarja 2021 v Velenju

Knjigi na pot

To ni knjiga receptov, ki bi jih uporabili in čez nekaj dni ali tednov ob pogledu na tehtnico dejali: Ua, deluje! To ni knjiga, s katero bi s predstavniki medicinske stroke sprožala razpravo o (ne)dopustnosti odločitve posameznika za postenje ter pozitivnih in negativnih vidikih razstrupljanja telesa. To tudi ni knjiga, ki bi vam dala odgovor na vprašanje: Evo, tale  predstavljena dieta je pravšnja zame. In tudi ni knjiga, ki bi kogarkoli vabila k temu, da sledi moji poti in je po 21 dneh posta dobrih 8 kilogramov lažji. Za vse v življenju je namreč pomembno, da nismo posnemovalci – imitatorji formul in vzorcev, temveč smo iskalci v iskanju najboljše poti zase. Tudi pri prehranjevanju je pomembno, da najdemo način, po katerem se bomo v svoji koži dobro počutili.  To konec koncev tudi ni knjiga, ki bi vas v času ene najhujših epidemij, ki je očitno zajela ves svet, pozivala k stradanju. Zakaj bi jo potem sploh prebrali zdaj, ko ste jo morda le vzeli v roke?

To je knjiga, s katero želim spodbuditi vsakogar, ki se morda v svojem telesu v nekem trenutku ne počuti več dobro, da razmisli o zgodbi peči in kuriva. Če imate doma peč, s katero se ogrevate na olje, potem veste, da ob prehodu na biomaso enostavno potrebujete novo peč. Predstavljajmo si zdaj telo. Vanj nehote, velikokrat nezavedno, pod časovnimi in drugimi stresorji oziroma pritiski v življenju, ki smo jim izpostavljeni tako doma kot na delu, strpamo marsikaj. Preden pa zamenjamo na primer kurivo v obliki ogljikovih hidratov z novim, čistejšim gorivom v obliki zdravih maščob namesto rafiniranega sladkorja (za primer), je faza, ko moramo različne nakopičene strupe v telesu izločiti na vse možne načine. In brez gibanja in duhovnega očiščenja v tej fazi ne gre.

Telesa enostavno ne moremo zamenjati tako, kot to lahko storimo s pečmi, ki ogrevajo naše domove. Lahko pa telo najprej prečistimo ali – če hočete – razstrupimo, da bi si potrebno energijo za delovanje celic, tkiv, organov začeli zagotavljati drugače, bolj zdravo. In prepričana sem, da je v časih, ki od nas terjajo še posebno fizično in psihično trdnost, toliko bolj pomembno, da se zavemo: ni vseeno, kaj damo vase, ni torej vseeno, kaj pojemo in kaj popijemo, koliko in kdaj. Prav čas epidemije se mi je zdel idealno obdobje za zazrtje vase, kajti ves zunanji svet, v katerega smo tako ali drugače vpeti, je postal do neke mere neobvladljiv in poln prepovedi. Sama se nisem želela več prepuščati vplivu zunanjih, predvsem negativnih nihal, in sem si v skladu z načeli transurfinga postavila svoje pozitivno nihalo z odločitvijo, da lahko stoodstotno obvladujem zgolj sebe tako na telesni kot duhovni ravni: se prečistim, okrepim in tako sebi zagotovim tudi bolj konstruktiven in kreativen odziv na vse zunanje dejavnike, na katere sama sploh nimam vpliva ali pa vsaj ne v takšni meri, kot bi si za normalno poslovno in zasebno življenje želela. Namen te knjige bo dosežen, če bo bralec ob branju zadnjih vrstic preprosto dejal: prisluhnil si bom.

Ozavestila sem, da namen posta, ki sem se ga prvič – in to pri 54 letih – lotila sama, ni to, da bi 22. dan nadaljevala način prehranjevanja po starem vzorcu. Cilj posta iz mojega zornega kota je, da obudimo nekatere zdrave navade, ki smo jih z leti opustili, pridobimo nove informacije, ki nam bodo pomagale pri iskanju najboljše poti zase, ter spoznamo, da čudežnih diet ni. Z dietami (za hujšanje) sama nimam nobenih izkušenj, čeprav sem se s prebiranjem literature z mnogimi od njih zgolj iz zanimanja kar dobro seznanila – in mnoga koristna priporočila v preteklosti v večji meri tudi že vključevala v način svoje prehrane. Nikoli pa nisem nobene diete strogo izvajala predvsem zato, ker zaradi moje presnove in teže telesa do 50. rojstnega dne za kaj takega niti ni bilo potrebe. In tudi, ker nikoli nisem in še vedno ne verjamem v izvajanje diet z merjenjem količin in kopico prepovedi, ki jih človek ne ponotranji tudi v glavi. Prav zaradi slednjega je namreč marsikomu kakšna dieta predvsem sinonim za stradanje, odrekanje, mučenje. Jaz pa sem želela, da po postu energetsko vzcvetim, si napolnim baterije z občutkom, da sem naredila nekaj čudovitega za svoje telo in dušo; in ob zavestnem odrekanju, ki je bilo zame sprejemljivo, sem z navdušenjem in hvaležnostjo sprejemala vse, kar mi je 21 dni prinašalo naproti.

Pravzaprav se kot komunikatorka z več kot 30-letnimi izkušnjami na različnih področjih življenja, tako v medijih kot podjetništvu, projekta 21-dnevnega posta tudi v tej knjigi lotevam povsem z izkustvenega vidika. Zapis zgodbe potemtakem ni priročnik, ki bi mu slepo in nekritično sledili; prav nasprotno, moja spoznanja so vam lahko v pomoč, da odkrijete svojo optimalno pot za takšno zdravo, uravnoteženo prehranjevanje, ki vas ne bo obremenjevalo z viškom kilogramov na eni strani in slabim počutjem na drugi. To lahko ponazorim s primerom: stara predpostna Biserka bi si ob pisanju tega poglavja morda skuhala že četrto kavico in prigriznila kakšen monti; nova Biserka pa lepo po požirkih pije osvežilni napitek, po domače (še iz makedonskih časov) poimenovan sirče. To je kombinacija mlačne vode, malo domačega jabolčnega kisa in žlice medu – in liter prijetno osvežilnega napitka je narejen, potreba po nalivanju kave je preteklost. Oluščene bučnice prav tako lepo zamenjajo sladkorčke. O tem torej pišem, o notranjem obratu v sebi, ki se mi zdi pomembnejši kazalec uspešnega dokončanja 21-dnevnega posta kot sámo izgubljanje kilogramov. Priznam, da sta bila pri meni oba izziva približno uravnotežena, torej počutiti se bolje in ob tem shujšati ali obratno.

Predlagam, da se pred morebitnim korakom za postenje kot načinom razstrupitve in osvežitve telesa in duha posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, sploh, če imate že kakršnokoli diagnozo oziroma že prepoznane zdravstvene težave. Nisem zdravnica, nisem prehranska strokovnjakinja, nisem zaključila večletnega šolanja o živilski prehrani; po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana novinarka, doslej avtorica ene knjige (ta je druga) in soavtorica dveh zbornikov, strokovnjakinja za komunikacijo in odnose ter svetovalka mnogim upravam in posameznikom na osnovi 30-letnih izkušenj v komuniciranju. V zadnjih 6 letih predvsem v okviru dejavnosti KUPA z motom: ZA boljšo komunikacijo, ZA boljše odnose, ZA boljši sistem. Vse zapisano seveda ne pomeni, da širši javnosti nimam pravice posredovati zgodbe o osebni izkušnji posta in pogleda na svoja spoznanja in dognanja na vsestransko razstrupljanje posameznika. Ob tem pa boste lahko prebrali tudi veliko spremljajočih zgodb, ki so se mi odpirale na novo, tudi v povezavi s spomini na starše in omo Urško. In morda tudi v tem prepoznali, da postenje telesa nikakor ne poteka samo na fizični ravni, temveč čistimo tudi misli, na novo vzpostavljamo stik z notranjim jazom, prečiščujemo intuicijo, dvigujemo čustvene vibracije, z rahljanjem obremenjenih okvirov uma dopuščamo več aha trenutkov … Vse to vam predstavljam v obliki svoje resnične življenjske zgodbe. Da vas spodbudim, da si čisto svojo napišete tudi vi.

Enako pomembno kot zgornje priporočilo, da se po obdobju epidemije posvetujete pred takšnim korakom morda z izbranim zdravnikom, pa se mi zdi pri odločanju za post izjemnega pomena (če ne še bolj) naslednje sporočilo te knjige: v prvi vrsti prisluhni tistemu, ki je najbolj odgovoren za tvoje telo in duha – sebi. PRISLUHNI SI!

Ker v knjigi pišem tudi o pomenu čustvenega čiščenja, sprejemanja in izkazovanja hvaležnosti – vse to razumem kot prvi pogoj za uspešen rezultat posta, je prav, da v tem uvodu tudi sama izrečem HVALA.

Za podporo izdaji te knjige se lepo zahvaljujem podjetjema BSH hišni gospodinjski aparati, d. o. o., iz Nazarij in Cuercus, d. o. o., iz Kranja oziroma direktorjema Boštjanu Gorjupu in Petru Slapšaku, ki sta v mojem projektu, ki utegne postati tudi zametek širše zgodbe Razstrupi se (Detox Yourself), prepoznala dober namen. S hvaležnostjo obema. Prav tako mojima fantoma doma, sinu Timonu in možu Predragu, ki sta me ob še eni moji odločitvi za, tokrat za-me, podprla in mi pomagala – tudi s kakšnim sprehodom več v naravo in pokušino mojih novih  (kot smo jih bolj ljubko poimenovali) zvarkov. Hvaležna, ker me prenašata v vseh mojih izvedbah. Zvesta ostajam tudi tiskarju, torej Grafiki Gracer iz Celja, pri kateri sem pred petimi leti natisnila svojo prvo knjigo Moja pot : Start-upi za vse življenje, in je tudi tokrat aktivno pomagala, da je knjiga ugledala luč sveta. Zaslužna za izid te knjige je seveda tudi moja Andreja Balja, kreativka, s katero sem sodelovala v medijskem svetu in je tudi pri tej knjigi (tako kot pri prvi) poskrbela, da so zapisane besede pridobile pravo grafično-vizualno podobo. Alenka Šalej kot profesorica slovenskega jezika in lektorica pa je zaslužna za jezikovni pregled, ker je pač tako, da svojih napak ne vidimo. Kajti slednje ne velja le za pisanje besedil. Dobro je, če se tega na vseh področjih življenja čimbolj zavedamo. Tudi post je lahko pri tem poslanstvu v pomoč. 😊 Hvala vsem.

Celje, 22. novembra 2020                                                                             Biserka Povše Tašić

Cena knjige: 21,90 evrov ( z DDV).

Moja pot

Naročilnica

O vsebini knjige Moja pot: Start-upi za vse življenje, avtorica Biserka Povše Tašić pravi:

” Gre za odkrite besede o 15-letnih izkušnjah v medijih v javnem in zasebnem sektorju, prednostih in slabostih podjetniških podjemov in 13-letnem delu v podjetništvu, izzivih za ustvarjalno in proaktivno delovanje posameznika v ne najbolj inovativnem sistemskem okolju.  Eden od uglednih slovenskih diplomatov, Celjan Zvone Dragan, ki je bil med prvimi bralci rokopisa, je zapisal:« Zelo dinamična vsebina, izjemni preobrati (točke preloma), lucidna sklepanja in spoznanja, berljiv opis bogatih izkušenj iz zelo nenavadnih področij dela …«  Kozmetičkarka Brina je dodala: “Odlična knjiga!”. Računovodkinja Tatjana je pripomnila: ”Knjiga se krasno bere. Hiša danes ne bo pospravljena.” Lektorica Tanja:”Vmes sem se velikokrat nasmejala, a na koncu sem imela cmok v grlu.” Prijateljica Anita:”Že dolgo nisem brala tako žalostne knjige.” Sin Timon:”Mami, prebral sem. Fino si napisala.” In vi?

O avtorici knjige: Biserka Povše Tašić
http://4d.rtvslo.si/arhiv/pozitivne-zgodbe/174405740

Biserka Povše Tašič , Pozitivne zgodbe – oddaja Radia Maribor

V Pozitivni zgodbi smo govorili o življenjski izkušnji nekdanje dolgoletne novinarke Biserke Povše Tašič, ki je pri 49ih letih – bolj ali manj po prisili – zapustila svoj poklic in začela samostojno poslovno pot. O tem je izdala tudi knjigo z naslovom Moja pot: startupi za vse življenje. Pogovor je vodil urednik Stane Kocutar.

Cena knjige: 15 evrov ( z DDV).

Slovenija, Balkan, Evropa

Naročilnica

O vsebini knjige Slovenija, Balkan, Evropa po meri živali ali človeka avtor Predrag Tašić pravi:”

Slovenijo, Balkan in Evropo spremenijo na bolje le izobraženi posamezniki, ljudje, ki ne verjamejo v črno-belo resnico, ampak se iz dneva v dan učijo in poskušajo priti do novih drobtinic na poti spoznanja tistega, za kar bi rekli, da je najbolj blizu resnice. Komu ni v interesu takšno obnašanje oziroma nenehno izobraževanje človeka? Poleg drznih in provokativnih odgovorov na podlagi desetletij dela v novinarstvu in podjetništvu ter življenja na Balkanu in v Sloveniji, tudi z dediščino piarovca v zadnji jugoslovanski vladi Anteja Markovića, pisec sebi in bralcu zastavlja veliko vprašanj in ponuja na mnoga tudi odgovore, s katerimi se ne boste nujno strinjali. V razmislek pa vam bodo zagotovo. “Ali res verjamem, da se Slovenija in dežele, nastale na ozemlju bivše Jugoslavije, lahko spremenijo na bolje? S tem mislim, da bi postale dežele, ki bodo predvsem skrbele za svoje prebivalstvo in njegovo srečo ter zadovoljstvo; bolj točno povedano za srečo in zadovoljstvo vsakega posameznika, ne samo elite in njenih vernikov. V tem trenutku bi bil moj odgovor negativen, medtem ko je grški  filozof Heraklit (535-475 pr.n.št.)rekel: »Vse teče, vse se spreminja.« /Panta rei/. Možno je, da bodo nekoč v prihodnosti prišli drugi časi, v katerih bo tudi ta knjiga, ki je pred vami, postala orožje za tiste, ki bodo želeli svojo državo in svet spremeniti v nekaj boljšega od tistega, kar imajo.

Cena knjige:  29,90 evrov (z DDV)

O avtorju knjige: Predrag Tašić

Knjige o Balkanu

Iz našega arhiva lahko naročite še nekaj izvodov knjig. Zaradi omejene razpoložljivosti le ob osebnem prevzemu po ceni za kos: 15 evrov (brez DDV).

  • Predrag Tašić: Kako sam branio Antu Markovića, v srbskem jeziku, Skopje, 1993
  • Biserka Povše Tašić, Predrag Tašić: Balkan, priložnost za sodelovanje, Ljubljana, 2002
  • Biserka Povše Tašić: Balkan med vojno in novimi priložnostmi, Ljubljana, 2001