Celje, 19. oktobra 2020 – Kaj sploh ima energija opraviti s komunikacijo in z odnosi? Vprašanje je na mestu, odgovor preprost: izrečene besede so prav tako energija oziroma vibracija, ki jo posredujemo sogovorniku. Vsi nihamo z neko frekvenco na temelju čustev, ki so v nas prevladujoča v nekem trenutku. Zato vsi poznamo izraze, kot so: «Kakšno neprijetno energijo ima ta človek… Uh, koliko energije mi je pobral ta pogovor…«. Ob prebiranju knjižice Sporočilo vode in vesolja, japonskega doktorja alternativne medicine sem dobila še dodaten vpogled v to, kako pomembno je, če smo s sogovornikom na isti valovni dolžini, v harmoničnih vibracijah. Japonski izraz kotodame, ki prihaja iz šintoizma, besedam –  tako izgovorjenim kot zapisanim – pripisuje prav to, in sicer, da imajo neizmerno moč vibracije.

Očitno danes v marsikakšni – ne le slovenski družbi – vibriramo komunikacijsko negativno. In smo v protislovju sami s seboj. Pričakujemo, da se bo spremenil sistem ali tisti, ki ga vodijo, obenem pa sami oddajamo enake ali še hujše negativne vibracije. Zavedanja o tem, da lahko sistem spreminjamo le s spremembo v sebi in na sebi, z dvigom vibracije besed, ki jih uporabljamo, je tako rekoč nično.  Čas je, da začnemo komunicirati drugače in se zavedati pogubne in zmagovalne energije besed, ki jih izrekamo in zapisujemo.

Dobre besede za dobro vodo

Avtor omenjene knjige Sporočilo vode in vesolja Masaru Emoto ugotavlja, da ima voda sposobnost shranjevanja in prenašanja informacij.  Vodne kapljice je preučeval tako, da jih je fotografiral zamrznjene v petrijevki in primerjal različne vodne kristale med seboj. Med drugim je ugotovil, da so bili najlepši vodni kristali tisti, ki so jih raziskovalci izpostavili izgovorjenim in napisanim besedam »Ljubezen, hvaležnost«.  Po več tisoč poskusih z reagiranjem vode na dobro ali slabo izgovorjeno energijo besed je ugotovil, da imajo besede izredno moč in energijo. Še več, dejal je: »Kadar je naše srce prežeto z obilico ljubezni in hvaležnosti, ta ljubeča energija krepi naš obrambni sistem – tudi najnevarnejši virusi nam ne morejo do živega.«

Ob izvajanju terapij HADO, torej uravnavanju energetskega pretoka v posameznih organih telesa, je Emoto ugotovil, da imajo vsi bolni ljudje v sebi neko negativno energijo. Prepričan, da imajo tudi virusi vibracijo, predlaga, da ljudje s pitjem prečiščene, informatizirane vode enostavno dvigujemo svojo vibracijo. V komunikacijskem prevodu to pomeni, da svojo lestvico čustev iz najnižjih ravni, kot so maščevalnost, sovražnost, hinavščina, privoščljivost dvignemo na višje ravni. Takšne, ki dopuščajo razmerje: »Imam prav, a dovolim, da ima prav tudi drugi. Ali, kot pojasnjujem slušateljem KUPA na seminarjih: «Skušajte živeti asertivno: razumem, mislim, predlagam – to je formula, ki lahko zagotovi soobstoj, tudi sodelovanje različno mislečih.« Je pa ob vsem tem treba upoštevati tudi nekatera splošna duhovna načela življenja in temeljno načelo svobode, ki se glasi: «Moja svoboda  (ravnanja, obnašanja, izrekanja) sega do tam, kjer se začenja svoboda drugega.«

Energija skozi vibracijo čustev

Seveda bi bilo napačno sklepati, da bi nas le priporočilo o pitju vode lahko obvarovalo virusov. Ključno sporočilo, povzeto iz japonske tradicije Košintu in Kotodame kot delov šintoizma je v tem, da ima voda, tudi v človeškem organizmu, neizmerno moč. Enako kot besede. To, kar je vredno razmisleka se glasi: «Z vibracijo čustev in posledično energijo, ki jo oddajamo prek besed, vplivamo tudi na kakovost vode, ki jo popijemo. In enako velja za komuniciranje. Če polni sovraštva in nestrpnosti z besedami obračunavamo z nekom, ki mu očitamo to isto, torej sovraštvo in nestrpnost, ne moremo vzpostaviti harmonične vibracije in ustvarjalne ter k rešitvi usmerjene komunikacije. Ne moremo torej komunicirati in potencirati negativno energijo besed in pričakovati pozitiven izplen. Če ravnamo tako, potem dejansko izvajamo točno to, kar očitamo, da naj bi počel nekdo drug.

Kaj imata torej skupnega voda, besede in energija? Na en zanimiv vidik opozarja tudi Emoto, ki pravi, da kemijska formula za vodo H20 dejansko pomeni: kisik kot ljubezen, vodik kot hvaležnost. V popolnem ravnovesju pa smo takrat, ko izražamo enoto ljubezni in dve enoti hvaležnosti. Zapleteno? Emoto pravi da ne, kajti si predstavljate, da bi imeli ljudje eno uho in dvoje ust? Bilo bi zelo hrupno. Ena usta imamo verjetno zato, da lahko izražamo ljubezen, dvoje ušes pa zato, da ljubezen hvaležno sprejemamo in jo delimo naprej. Tako kot voda shranjuje in prenaša informacije, seveda tudi mi vsi z besedami prenašamo informacije – v obeh primerih gre za prenos energije, ki jo naš sogovornik še kako občuti kot prijetno, neprijetno, spodbudno, negativno.

Zagotovo ste že kdaj bili s kom v dvigalu in počutili ste se neprijetno v njegovi bližini. In zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste se s kom zaklepetali in pogovora kar ni hotelo biti konec, ker vam je bilo v njegovi ali njeni bližini enostavno prijetno.

Popotnica vode

Iz same filozofije vode se v širšem smislu, tudi od Bruce Leeja in njegovega pogleda na borilne veščine, torej lahko naučimo marsikaj koristnega pri našem vsakdanjem izrekanju ali neizrekanju besed. Knjigoljubci, ki boste segli po tokrat predlagani knjigi, boste zasledili tudi priporočilo starodavnega japonskega bojevnika. Kuroda Jošitaka je namreč sestavil 5 načel, ki naj bi jih starši posredovali svojim otrokom in jih povzemam v nadaljevanju:

Prvo: Tisti, ki je dejaven, tudi druge spodbudi k dejavnosti – voda.
Drugo: Tisti, ki išče svojo pot in se nikoli ne ustavlja – voda.
Tretje: Tisti, ki naleti na ovire in le pomnoži svojo moč – voda.
Četrto: Tisti, ki je očiščen in očiščuje umazane – voda.
Peto: Tisti, ki napolni oceane, se spreminja v oblake, izginja kot megla in zamrzne kot ogledalo, katerega lastnosti o na glede na obliko – voda.

Pazite na besede

Ko boste torej naslednjič segli po kozarcu vode se spomnite, da lahko ta ob negativnih besedah, kot so cepec, budalo, vojna tvori popačeno obliko kristalov, medtem ko najlepši kristal prinesejo besede z dobro energijo, ki slišijo na: hvala, hvaležnost, ljubezen. Ni vseeno kakšno vodo popijemo, kot tudi ni vseeno KAJ in KAKO, s kakšno energijo nekaj povemo.

In človek za razliko od rastlin in živali lahko nekaj postori za dvig vibracij, za to, da preprosto zamenja radijsko postajo s hreščečimi frekvencami, ki preprečuje, da bi se med seboj slišali, poslušali in razumeli. Vsi nihamo, vsi vibriramo in z močjo besede lahko spreminjamo sebe. In potem se bodo na naša dejanja drugače odzivali tudi vsi drugi. Ko spregledajo zaslepljeni in vnovič boljše slišijo tudi naglušni se začnejo korak za korakom spreminjati tudi sistemi. Rešitev je torej v resonanci, sozvočju dajanja in jemanja energije. Spoznanje, ki marsikomu ni všeč. Tudi takrat, ko v kakšnem podjetju odgovornemu povem, da ni težava v odnosih zaradi ekipe sodelavcev, temveč je razlog v vodji, ki misli, da je dovolj biti strokovnjak in šef, medtem ko mu je učinkovita komunikacija zadnja skrb.

Do naslednjič Z energijo za boljšo komunikacijo in odnose. Biserka Povše Tašić – ostanite uglašeni!

Biserka Povše Tašić – Z energijo ZA boljšo komunikacijo in odnose