Skok do Rimskih term je bil danes na moč zanimiv. Voda še pred ploho prijetno vroča in moja hrbtenica hvaležna. Sem pa – v duhu svojega nekdanjega poklica – malo drugačnim hrbteničnim zadevam prisluhnila takole mimogrede v dvigalu. Eden od ekonomistov, ki je bil  ljubljenec tako leve kot desne politične opcije in eden od tožilcev, ki je za zapahe spravil nekaj vidnih nekdanjih gospodarstvenikov, sta med drugim na hitro pomodrovala o tem, kako se oblast očitno ne zaveda potrebe po vzpostavitvi lastne letalske družbe. In jima potiho ter na glas še kako pritrjujem: zapraviti toliko dragocenega znanja pilotov, kopilotov, stevardes in drugega specifičnega osebja je zagotovo nekaj po čemer se bo sedanja vlada neslavno zapisala v slovenski spomin kot zaključni grobar nacionalnega letalskega prevoznika.

Ko se človek vozi po naših cestah ima itak občutek, da se je izgubil nekje pred 30 leti v kakšnih zakotni vasici na jugu Balkana – pa se nameri na primer le do Laškega. Da ne govorim o včerajšnji izkušnji, ko je ob kratki zapori trojanskega predora na kupe tovornjakov sopihalo prek trojanskega klanca po stari cesti, za njimi pa v kilometrskih kolonah avtomobili.

Če omenimo še železniški prevoz, kjer so modreci nekoč prav tako neslavno enkrat za vselej v dobrobit širjenja mesta pokopali povezavo Velenje-Slovenj Gradec, preprosto dobim občutek, da postajamo mišja luknja na prometnem zemljevidu Evrope. Imeti v rokah lastno prometno in telekomunikacijsko infrastrukturo ter eno banko (vsaj za hude čase) je poleg meja države, prebivalcev in svojega jezika nekaj, kar opredeljuje državno samobitnost, samozadostnost in nujnost obstoja. Slovenia air je po mojem nepoznavalskem mnenju lahko priložnost, da pokažemo, kako lahko tudi javna gospodarska služba deluje učinkovito in pošteno. Po prisluhu v dvigalu v to smer očitno razmišljajo še mnogi v Sloveniji, ki prav tako očitno razpolagajo z informacijami, da se oblast bolj kot k tej drugi nagiba k prvi opciji: vse prepustiti trgu. Laisse fair “po slovensko” ali biti tujec na svoji zemlji.

https://kupa.si/svetovanje