“Smo novi, mladi, inovativni – z žago v logotipu, ker smo pač mizarstvo. Mizarstvo NoviLes,” tako mi v klepetu po odlični zamenjavi vrat v dvosobnem stanovanju v Velenju, pojasni Jan. Z njegovim očetom Janijem in njegovo teto Darjo smo kot nadebudni mladci preživeli kar nekaj lepih trenutkov na nekdaj veliki kmetiji v Dobriši vasi, ki je sčasoma od živinoreje in obdelovanja polj prešla na delo z lesom. Ob očetu, ki se je lotil najprej razreza lesa, potem pa tudi oblikovanja manjših lesenih izdelkov, je Jan vzljubil “žagin list”.

Danes je Jan Cencelj pri 25-tih letih izučen mizar, ki si je nabral kar nekaj delovnih izkušenj ter se pred dobrimi tremi meseci podal na samostojno podjetniško pot.  “Znam biti sam svoj šef,” pravi in mi pojasni, da je na trgu ta hip največ povpraševanja po kuhinjah in vgradnih omarah.

Glede modnih smernic oziroma želja strank me preseneti Janovo pojasnilo, da si ljudje v zadnjem času želijo največ izdelkov iz iverala v črni barvi. Prelistava katalog in mimogrede pove, da mu je najbolj pri srcu, ko vidi, da je s svojim izdelkom osrečil stranko, čeprav doda, “da črno pohištvo bo pa kar treba čistiti, ker se vidi ves prah na njem. Ampak vselej skušam prisluhniti stranki, v pomoč pri tem mi je tudi sodelovanje z arhitektom.”

Po horoskopu rak – tudi resno dekle že ima – obožuje modro barvo. Pa vendar je za logotip NoviLesa, tudi po priporočilu brata prokurista, izbral oranžno – takšno ognjevito, simbol življenja.

Svoje ustvarjanje je kot otrok začel s prvo izdelano pručko, danes pa zmore narediti tako rekoč vse vrste pohištva, od masivnega, kot je kakšna miza, do postelje, ki jo je bilo treba za diplomski izpit izdelati ob zaključku lesarske šole v Mariboru.  Seveda me zanima “kaj vse zna” in preletiva nekaj fotografij že narejenih izdelkov: od nadstreška z lepljenci  za avtomobile, letne kuhinje iz masivnega hrasta ter vgradne omare.

“Po naročilu” za Jana pomeni, da najprej dobro prisluhne željam stranke. Slabe izkušnje še nima na zalogi, sanj, tudi tistih o prihodnjem razvoju NoviLesa pa ne skriva.

Oči mu kar zažarijo, ko ga povprašam po načrtih. “Imeti CNC, torej računalniško obdelavo lesa, ko bo stroj natančno obrezal na podlagi podatkov, ki jih bom samo vnesel…” Prostor, kjer je bila včasih žaga bo počasi zagotovo pridobil povsem novo podobo, že zdaj je v njem pridih po pravi delavnici. In tudi mama Vlasta se seveda rada oglasi pri sinu, ponosna na njegove mizarske spretnosti.

Mojster, ki si napolni baterije s kakšnim skokom do morja pravi, da ob lesu najprej seveda pomisli na drevo in priložnost, da iz debla izdela vedno nekaj novega. Tako kot so pred časom njegovi starši rekli, da gozda ne bodo le sekali, ampak so z dopolnilno dejavnostjo obdelovali les za ostrešja, tudi Jan živi svoje sanje.  Rad dela z lesom, ker je ustvarjalen; in prav tako je rad doma – na domačiji v Dobriši vasi v Petrovčah; pa vendar vsak dan znova tudi na terenu, pri strankah.

Mizarstvo NoviLes

Jan Cencelj
Dobriša vas, Petrovče

Klepet za serijo 100 slovenskih SPODBUDNIH ZGODB Agencije KUPA je pripravila Biserka Povše Tašić.

100 SPODBUDNIH ZGODB je projekt Agencije KUPA klasik + digital. Se nam želite pridružiti kot partner, promotor dobrih zgodb različnih poklicev in prodornih posameznikov različnih starosti? Morda imate priporočilo za naš naslednji klepet? Pišite nam na: info@kupa.si 

Agencija KUPA klasik + digital
Tatjana poskrbi za vaš DIGITALNI ODTIS,
Biserka pa za navdih vaše SPODBUDNE ZGODBE.