Po treh mesecih ad hoc analize sem se med 12. in 13. februarjem 2019 lotila še drugega dela zalogaja “čiščenja facebook adreme”. Prvega sem opravila konec novembra lani. Razlogov je več: prvi je povsem raziskovalno-analitične-komunikacijske narave. Več kot 4 mesece sem prav pozorno beležila in spremljala (ne)odzive različnih virtualnih prijateljev na posamezne posredovane vsebine. Zanimiv rezultat. Ga bom zadržala zase. Oziroma koristno uporabila pri nadaljnji analizi “digitalnih medijev”, družabnih omrežij in podobnih alternativnih medijskih skupnosti, ki naj bi konkurirale resnejšim in bolj analitičnim vsebinam z lahkotnostjo, poskočnostjo, vsevednostjo, pobrkavanjem od tu in tam. 

1) Ob prevrednotenju lastnega pogleda na pomen odnosov sem tudi z vidika tega, da je “beseda” postala prelahkotna na Slovenskem in “lov na čarovnice – posameznike preveč politično pritlehen ob že zdavnaj mrtvem novinarstvu” se nisem več pripravljena “izpostavljati” energetskim vplivom nizkih vibracij po sistemu “kdaj bomo koga in kako bomo koga”. Dovolj je že, da klikneš, prebereš in odide nekaj dragocenih minut življenja, ki nam je vsem dano v pametno uporabo in z zelo omejenim rokom trajanja.  Tudi kot podjetnica in kot posameznica, soproga, ženska namreč verjamem, da se lahko sprememb v organizacijah, podjetju, družbi lotevamo zgolj na pozitivnih premisah, zazrti v sintagmo “kaj lahko”, ne pa “vsi proti vsem in česa ne moremo.” Brisanje tovrstnih t.i. “negativnih oseb” je šlo zlahka od rok.

Od več kot 2500 v 8 letih na dobrih 300! Katarza facebook povezav?! K novim povezavam na podlagi poprejšnjih stikov “v živo”!

2) Prav tako sem zlahka pometla med naključno dodanimi v minulih letih.  Ko sem ob preletavanju spiska z namenom posredovanja informacije za zanimivo odprto delovno mesto ugotovila, da je “bore malo takšnih”, ki bi jih morda delo sploh zanimalo, je računalniška miška krenila v rediranje. In zbrisala mimogrede še različne “nabildane šarmerje” in posameznike s tistim večnim “a vas lahko nekaj vprašam, vabim te k igricam, “všeč si mi, a bi se dobila”, ipd.

Facebook omrežju sem tudi hvaležna. Prav prek tega omrežja smo se namreč po mnogih letih prekinjenih stikov zaradi selitev vnovič “srečala”  z že pozabljenimi starimi znanci, prijatelji. Tako so vnovič oživeli stiki s sosedo Medardo iz Kanade,  cimro iz študentskih let – Sandro iz Švedske, srčno dobro prijateljico Dorotejo iz Bolgarije,  mojo zelo dobro sopotnico v novinarstvu in v prijateljskem druženju – Bojano iz Makedonije…

3) Priznam, da sem imela malo zadreg pri nekaterih starih znancih, torej posameznikih, ki jih poznam vsaj na videz, s kom od njih sem kdaj popila tudi že kakšno kavico. Dobršen del jih je odpadel zaradi razloga pojasnjenega pod točko 1). Potem  so tukaj vsaj še trije razlogi. Od novembra do danes sem spremljala “reakcije” in ugotovila, da se danes z njimi verjetno ne bi imela kaj in o čem pogovoriti. Z nekaterimi smo se v različnih vlogah v preteklosti tudi srečali in zanje je obveljal tudi selekcijski mehanizem, ki mu pravim “veččutno zaznavanje” ali preprosto “energetska ne-kompatibilnost.” Dejansko smo si bili vsa ta leta na tem omrežju zgolj številka drug drugemu.  Mnogi med njimi so namreč  preprosto zbiralci “števila novih prijateljev”, kamor je, povsem priznam, v nekem obdobju v preteklosti morda preveč zaneslo tudi mene in sem preveč “zlahka” podelila privolitve v ta virtualna prijateljstva.

In vnaprej? Preprosto. Izhodiščno vprašanje morebitnim novim facebook prijateljem: Se morda poznava? Zakaj bi se želeli povezati? V katerem kraju živite, kaj v življenju počnete? In sledilo bo še eno moje “kontrolno” vprašanje, ker bi rada ugotovila, če dihamo na enakih energetskih in komunikacijskih frekvencah. Predvidevam, da bo prirast skromen, morda kakšna povezava na mesec. Konkretno bom sama povabila k sodelovanju le tiste, s katerimi se bom imela priložnost poprej “osebno” srečati iz takšnih ali drugačnih razlogov. V življenju v določenem obdobju “nulte tolerance do različnih  neumnosti” pač premešamo karte na novo.

Spremembe sistema na različnih ravneh so seveda nujne. Začeti je treba pri sebi. In kdo pravi, da nam mora biti sprejemljiv in všečen ravno takšen vzorec, ki ga ponuja ta družabna platforma?! Facebook ima zagotovo svoje prednosti in tudi koristi; presodila sem, da je takšen, kot sem ga bolj stihijsko zastavila, daleč  od tistega kar počnem in želim živeti sama: “Za boljšo komunikacijo, za boljše odnose, za boljši sistem”. Precejšnja izguba časa.  Lahko  ga skušam sooblikovati drugače in nove temelje postavim pri sebi.

Vsaka sprememba slehernega sistema se namreč začne s spremembo navade pred svojim pragom in z vnosom nove rutine. Ko sem tako enkrat predavala in so mi slušatelji potožili, češ, vsega je kriv ta smrdljiv sistem v podjetju, sem jih vprašala: “Mislite, da potem danes v tej dvorani, ki je polna slušateljev, zelo smrdi?”  In so me vprašali, češ, zakaj bi tako mislili. In sem jim odgovorila: “Zato, ker smo sistem ljudje. Tako kot ga postavimo ga lahko tudi preoblikujemo ali pa vsaj ne dovolimo, da “melje” na način, ki nam ne ustreza več.

Po celodnevni delavnici na temo Kako učinkovito komunicirati s strankami, ki sem ga imela danes v Ljubljani, se prepuščam krepčilnim in zdravilnim notranjim vajam in dobri knjigi. Srečno…. se beremo, tečemo, plavamo in v okviru KUPA  in z mano kot Biserko osebno delujemo in sodelujemo v duhu: ZA boljšo komunikacijo, za boljše odnose, za boljši sistem.  Za porabnike naših storitev pa bo zagotovo zanimiva tudi nastajajoča analiza, ki bo dostopna v pdf v začetku marca, na temo všečkov, klikov in preostale “analitike” “kar tako” in tudi v profesionalne namene. Seveda ne bom pisala kot “digitalna poznavalka”, kar je prav tako očitno ena od mondenih smernic. Na seminarjih in v podjetjih pa človek ugotavlja, da nam v državi na različnih sistemskih ravneh škriplje na tako preprostih temeljih, kot so odnosi ali kako se sploh (ne) pogovarjamo.  😃🏃‍♀️🦈