V dnevih po kulturnem prazniku vam želim še naprej kulturno življenje. Po možnosti tu in tam s knjigo v roki… Branje nam omogoča prepoznavanje odtenkov življenja, sicer je le-to prepogosto preveč črno-belo in v takšni družbi se zlahka prisega na to, da je denar sveta vladar, medtem ko Človek z veliko začetnico nikomur več ni mar.

Knjige ljubim že od malih nog. Kot mlajša sestra sem se ob starejši hitro naučila črk, črkovanja in branja. In z branjem oborožena vstopila že v prvi razred. Zdaj mi že nekaj časa “knjige padejo v roke”, naročim jih sredi noči in naslednji dan prevzamem v Osrednji knjižnici Celje. Kakšno seveda tudi kupim in jo imam v bogati domači knjižnici na dosego roke, skupaj s klasiki proze in poezije.

Priporočam v branje 6 v teh dneh okoli kulturnega praznika “predelanih knjig”…

  1. dr. Mire Omerzel – Mirit o pomenu zvoka, energije in dediščine starih civilizacij …
  2. Gary Zukav: Duhovno partnerstvo prav tako pripravi k razmisleku s poudarkom na preživetosti petčutnega sveta in pomenu pretoka energije in kvantne fizike v vsem v nas in okoli nas…
  3. Charles A. Eastmen: Duša Indijanca nam ob vnovič aktualnih razpravah o odnosu do ostarelih, smrti… spomni, kaj vse je sodobna civilizacija že izgubila predvsem z vidika človečnosti in povapirjenega potrošništva;
  4. Še posebej priporočam številna dela “razmišljevalca” oz. kreativnega misleca. V slovenščino jih na prijetno berljiv način prevaja Nastja Mulej in učenka avtorja najnovejšega prevedena dela: Edvard de Bono: Pararelno razmišljanje. Ko na svojih seminarjih predavam o različnih zornih kotih in slušatelje skušam nagovoriti k drugačnim odzivom od obstoječih, ki jih vedno znova vabijo k ponavljanju istih napak, mi vsako njegovo delo še dodatno zbistri duha in obzorja. Tudi vas zanima, zakaj zahodno razmišljanje odpoveduje? Ključen odgovor, ki ga ponuja knjiga je v spoznanju, da zato, ker ni bilo narejeno za spoprijemanje s spremembami. V zabetoniram tolmačenju “prav-narobe, črno-belo” težko najdemo pot, s katero bi spremenili in izboljšali sisteme, v katerih živimo, jih soustvarjamo in nas tudi obdajajo.
  5. Moč branja je knjiga, ki jo toplo priporočam vsem, ki v tej globalni vasi tako zlahka odpihnejo pomen in vlogo slovenske knjige; ta privilegij redkih založnikov, ki še vztrajajo in nam na knjižne police dostavljajo knjige v našem, materinem jeziku. Zakaj bi sploh še brali knjige? Morda bi o tem moral kdaj spregovoriti kakšen slavnostni govornik ob prazniku kulture in motivirati ter navdihniti državljane in prebivalce te naše domovine, da posegajo po njej še bolj kot doslej: po knjigi, po branju, razmišljanju…
  6. In Tony Buzan s svojo knjigo Hitro branje, izdano v letu 2009 tudi v slovenščini, čeprav sem imela priložnost poseči tudi po njegovem prvencu v tujem jeziku, je čtivo, ki bi moralo biti v domačih knjižnicah vseh staršev. Naučiti otroke brati je namreč dosti več kot si kdaj pa kdaj predstavljamo.

In ob koncu vas vabim, da posežete še po dveh knjigah. Obe sta izšli pri KUPA, prva je moja: Start-up za vse življenje (Moja pot), ki lahko pride kot razmislek še kako prav tistim, ki potiho ali na glas razmišljate o tem, da v katerikoli dobi svojega življenja stopite na povsem novo, svojo pot.  Drugo knjigo je napisal soprog, Predrag Tašić pod naslovom Slovenija, Balkan, Evropa po meri živali ali človeka. In ob tem naj le dodam, da je to njegova tretja knjiga, in prva, ki jo je kot nekdanji srbski novinar napisal po večih letih bivanja v Sloveniji v slovenskem jeziku. Zelo dobrodošlo branje za vse odločevalce v naši državi; je pa res, da vsebina ne bo všeč tistim, ki se še vedno delijo na “naše in vaše” ali “bolj ali manj bele ali rdeče”.

Naročilo knjig KUPA