Nekateri to postorite ob iztekanju starega, drugi ste polni želja in konkretnih načrtov v prvih urah Novega. Ena od zelo znanih tehnik pri postavljanju ciljev je SMART. Ampak o tem bi znali več povedati v okviru KUPA. Čvek pa je bolj sproščujoče narave, ko z malo “pobrkavanja” od tu in tam nekako pritisnemo piko na i. Pa poglejmo. Deset lani zapisanih ciljev na lističu papirja je preživelo prvo preverjanje. In njihova uresničitev?

Trije od 10-ih so uresničeni, torej 30% učinkovitost bi dejala v bolj podjetniškem smislu. Ampak, ko podrobneje preberem preostalih 7 hitro ugotovim, da se vsaj od dveh lahko poslovim, ker po dobi še enega leta notranjega dozorevanja v takšnem in drugačnem smislu, zapisano ne čutim več kot nekakšen moj notranji zemljevid, ki bi mu sledila še naprej. Preostalih 5 lepo prepišem za letos, še prej z malo samoizpraševanja, kje vse se je zataknilo, da sem pri nekaterih še na začetku, pri drugih na pol poti, medtem ko se tretjih čisto zares še lotila nisem. In potem sem pripisala seveda še 5 čisto novih, letošnjih – januarskih. In listič skrbno shranila, ker so vsi več ali manj zapisani pri meni po tehniki, ki sliši tudi na “korak naprej”. Drugače ji lahko rečemo tudi vizualizacija.

In pri kakšnem od ciljev imam še vedno malo težav, ker sem tako kot vi čisto zares krvava pod kožo;  in se na primer ne morem čisto odločiti, kako naj “vkup spravim” kuhinjo z veliko odprto jedilnico za druženje, prebujanje s pogledom na sončni vzhod in slovo od dneva ob poslušanju morskih valov. Pa služiti bo treba – sploh glede na nenehno premikanje srednjih in zrelih let navzgor v čim daljše delovno aktivno obdobje – enkrat bolj in drugič malo manj zagnano. Tudi pri koncu praznikov me slej ko prej zagrabi, da bi še kaj postorila in se spet malce oddaljim od svojega mini predprazničnega cilja, da bom predvsem nabirala novih moči za nove delovne in siceršnje življenjske izzive. Če ne gre drugače, se pa miza začne šibiti pod kopico novih na hitro skvačkanih prtičkov. Ali pa… no, o tem bosta kaj več znala povedati fanta, pridno vsak dan eksperimentiram v kuhinji in kot prava vodnarka vsak recept vsaj malo začinim še po svoje. Takole se s fenomenom razdvojene osebnosti pri postavljanju ciljev soočam tudi sama; ko bi še naprej delala, a hkrati zrla zgolj in predvsem v prostrano modro nebo “s čivavo na plaži…”. Sem prepričana, da se nam vsem dogajajo takšni notranji konflikti; kar se ciljev tiče zagotovo vsi še kako dobro poznamo tri temeljna pravila. Ampak nič ne škodi, če znanje ali tisti “aha, češ, saj to pa itak že vem” malo osvežimo. Tu in tam.

Eden od mojstrov joge za vsakdanje življenje Mahamandaleshwar Paramhans nas tako v sklepni besedi v knjigi Skrite moči v človeku prijazno spomni, da je treba pri vsem, česar se lotimo v življenju, razmisliti o treh stvareh:

  1. “… ugotoviti moramo naše trenutno izhodiščno stanje in ga sprejeti;
  2. … cilj, ki ga želimo doseči, nam mora biti jasen;
  3.  … odločiti se moramo za pot, ki nas vodi k izbranemu cilju;”

Kdor si je zastavil nek cilj, ne razmišlja o naporih, ki ga čakajo na poti, na katero se podaja. Potrpežljivo in zbrano premaguje vse težave in tako doseže zastavljeni cilj, nas še opomni poznavalec skrite moči v človeku, ki  na zanimiv način odstira vse skrivnosti čaker v našem telesu.

Če ste nejeverni glede tega, da smo ljudje v prvi vrsti energetska bitja, ne verjamete v uravnavanje naših vibracij z notranjimi vajami (ali na kakšen drug način), potem mi verjemite vsaj to, da na uresničevanje še tako ogromnih kot majhnih ciljev vplivamo hočeš-nočeš na tri načine: z mislimi ali našim notranjim zemljevidom, ki nam polni glavo; z besedami, ki jih izgovorimo ali pa zamolčimo; ter seveda z dejanji, brez katerih so vsi zapisani cilji obsojeni le na nikoli uresničena pričakovanja in razočaranja zaradi neuresničenih sanj. Konec koncev se udobno zleknjeni na kavču še smučati težko naučimo, kajne?

Je že tako, da so del vsake poti, po kateri krenemo v življenju, tudi ovire in neuspehi oziroma preizkušnje. In če vsaj vemo, kam smo namenjeni, potem je v nas manj dvomov in pomislekov ali kot pravi omenjen avtor: “Samo kdor je trden kot skala, ob katero butajo valovi življenja, bo dosegel svoj cilj.”  In lahko dodamo: Slej ko prej. Vmes pa, vsi, ki KUPA BLOG prebirate občasno ali pa ste naši zvesti naročniki – bralci, nikar ne pozabite na pot, ki nas vodi do naših večjih in manjših ciljev. Nič ni narobe, če jih med vmesnim preverjanjem morda tudi spremenimo; zato, ker smo se spremenili sami; zato, ker smo v nekem trenutku presodili, da je treba karte življenjskih prioritet premešati drugače.

Pomembno je, da ostanete / ostanemo – zvesti predvsem in v prvi vrsti: sebi. Da živimo in delamo z integriteto in zgolj in predvsem sebi izstavljamo račune za tako ali drugače (ne)dosežene cilje. Ali kot bi dejali v KUPA: po kakovostnem delu, ustvarjalnem vzgibu, podjetnem navdihu se preprosto moramo lotiti A – akcije! Srečno 2019.

Želim prejemati KUPA blog