Ob sprehodu z gosti iz Bolgarije, ZDA, Srbije letošnje poletje sem si zapomnila predvsem tri njihove odmeve. Prvi je bil ta, da je v Celju očitno kar veliko starostnikov. Takšen vtis so obiskovalci dobili, ko smo se sprehajali ob Savinjskem nabrežju in med drugim opazovali tudi nekdanje, nekatere danes že razpadajoče, vile in družinske hiše. Drugi vtis je seveda bil, da je v mestu tudi veliko mladih in se občuti navzočnost “šolstva” v kraju. Tretji vtis pa: “In kaj se dogaja pri vas zvečer, ali vsi spijo?”

Že te tri naključne pripombe obiskovalcev Celja nakazujejo, kako povsem drugače lahko mesto vidi nekdo, ki ga obišče kot tisti, ki tukaj živi. Kar seveda ni nič narobe, ko ne pridemo do točke urejanja in vodenja lokalne politike in je treba na primer uskladiti “nočni utrip” v središču mesta z želenim mirom in počitkom tamkajšnjih prebivalcev.  Marsikaj se je v mestih spremenilo. Tudi po zaslugi razvoja tehnologije. Pa vendar se še vedno najde v središču, tudi na sami Trubarjevi, predele z greznico namesto priključka na kanalizacijo. Nekatere stare vile se obnavljajo, mnoge so še zapuščene. Lahko bi bile zanimiv prostor za društva v mestu pod eno streho, za tkanje medgeneracijskih vezi med starejšimi in mladimi. Tudi Mestni park je lepo urejen, a vendarle je tudi na tej lokaciji še priložnost, da ideje izživijo na primer študenti hortikulture, lesarstva, arhitekture … In marsikaj se je seveda dobrega že postorilo. Mi pripovedujejo starejši prebivalci, kako je bilo ob groznih poplavah. Na koncu smo si pač rekli:”No ja, vsake toliko časa moramo pač čisto izprazniti kleti.” A vendarle ob tem moji sogovorniki dodajo:”Je pa čisto drugače spati mirno, ko veš, da zunaj dežuje… in boš jutro vendarle dočakal na suhem. Ja, protipoplavna varnost je dosti boljša kot je bila nekoč.”

Seveda gre pri vsem, tudi, ko govorimo o infrastrukturi mikrookolja posameznika, za vidik ali perspektivo in upoštevanje različnih interesov.  Kot pri tej brvi čez Savinjo… Ki nas v infrastrukturnem pogledu (kanalizacija, pločniki, cesta…) popelje v nekoliko drugačno Celje, čeprav se meni kot sprehajalki zdi lepo in obdano z naravo. Tudi Šmartinsko jezero je lokacija, kjer si človek nabere novih moči. Če pa tam živi mu seveda še kako manjka kakšen pločnik, morda se ubada še z vprašanjem zadostne količine pitne vode in je v zadregi kam “spustiti” odplake, bodisi gnojnico ali kaj drugega, kar ostane po obdelovanju zemlje. Tukaj so še ribiči, ki se seveda radi pohvalijo z dobrim ulovom in so seveda skeptični do kakršnegakoli poseganja v jezero. Skakalnica bo kmalu nared in smo tako že pri neki drugi, bolj adrenalinski zgodbi – le za domačine, a tudi za obiskovalce? Lokalna politika je tako umetnost krmiljenja med različnimi interesi posameznikov. Ob tem pa je vselej treba loviti pravo ravnotežje med tistim, kar morda zadostuje in je všečno le domačemu, lokalnemu prebivalstvu in kaj bi utegnilo pritegniti ter v Celju še dlje zadržati tudi  dnevne obiskovalce in turiste? In kakšne vrste le-teh si na posameznih delih mesta sploh želimo?

Glede Šmartinskega jezera ali bodočega “celjskega morja” se moja izkušnja poveže z že precej oddaljenim spominom na rojstni kraj: Velenje. Otroci smo nadebudno skakali še v ne dovolj očiščeno velenjsko jezero in se domov vračali dobro “namiljeni”. Tako je že pokojni dr. Kralj pojasnjeval staršem, zakaj je naša koža povsem rdeča in mehurčkasta. “Naj se nič ne namakajo tam pri Kunta Kinte”, je opozoril. Mi pa smo seveda še naprej veselo čofotali in sčasoma se je tudi koža nekako utrdila… Danes so tamkajšnje jezero seveda očistili dodobra do te mere, da so Velenjčani dobili svojo pravcato plažo. Ne vidim razloga, da svojega celjskega morja ne bi imeli tudi v knežjem mestu. Mislim pa, da se je stvari treba lotiti postopno: ne najprej v zraku, temveč pri tleh oziroma, če hočete: v vodi. Očistiti je potrebno jezero do te mere, da bo prijetno vabljivo tudi na pogled. In si odgovoriti na ključno vprašanje: kaj in kateri del infrastrukture je potreben za višjo raven kakovosti življenja tukajšnjih občanov? In kaj je potrebno postoriti, da bo ta kotiček s turističnim potencialom zanimiv še komu drugemu? To, kar je dobro za občane ni vselej dovolj vabljivo za turiste in seveda velja tudi obratno. To, kar pritegne turiste je lahko sčasoma še kako moteče za občane. Brez načrtovanja, tudi in predvsem prostorskega – in to v duhu odgovora na vprašanje o tem, kakšno bo Celje čez 5, 10, 25 let – temu labirintu o sožitju interesov med ljudmi v vlogi občanov na eni ter prijaznih gostiteljev dnevnih gostov in turistov na drugi strani, ne najdemo izhoda.  Takrat, ko se pri načrtovanju ustavi pri besedni zvezi:”Saj bi, ampak…” pa se mi zdi, da je ob načrtu, ki ima večinsko soglasje, slej ko prej treba postaviti tudi mejo o prioritetah oziroma prednostih javnega pred zasebnim in (kdaj, če je to potrebno, npr. ob varovanju pitne vode) seveda tudi obratno.