window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-126695368-1');

Svojemu poklicu v spomin

» Svojemu poklicu v spomin

Svojemu poklicu v spomin

2018-11-26T20:05:57+00:0009.03.2018|Biserkin čvek|

“Moji, tvoji, naši, vaši, resnični, manipulativni… skratka mediji. Kot novinarka po poklicu s kar precej kilometrine v “prejšnjem” življenju – zdaj sem podjetnica – se dejansko ne morem načuditi tistim, ki non-stop bentijo čez medije, hkrati pa so čisto blaženi, ko imajo priložnost nastopiti v kakšnem izmed njih.

Hkrati pa si ne morem kaj, da ne pomislim, če bomo vsi po vrsti pametovali in učili tudi kirurge, frizerje, zobozdravnike, polagalce ploščic… kako se stvarem streže, jah… potem bomo tako kot gradbeništvo pokopali seveda še kakšen poklic. Novinarstvo naj bi bilo stroka: eno so informativne zvrsti, drugo so interpretativne, preverjanje informacij pri večih, najmanj treh virih, itd. Pa nenehno učenje, iz knjig in življenja ter terena. Pri odhajanju iz tega poklica pred tremi leti so me na enem naslovu vprašali, kakšno politično podporo imam, če bi želela kandidirati za razpisano delovno mesto v mediju, pa sem odgovorila, da “strokovno”. So mi pojasnili, da to ni dovolj. Potem mi je eden od mogotcev ponudil “pisanje po naročilu, v stilu, veš te je treba sesuti”, pa sem se takšnemu novinarstvu tudi zahvalila. In pri 49+ napisala Start-upi za vse življenje. Pišem in berem seveda še vedno rada, tudi do resnice mi je mar. A novinar brez medija pač ne opravlja več svojega poklica. Sem podjetnica.

V vsakdanjem življenju, ko se že tretje leto vnovič gibljem predvsem v krogih, ki se v coni udobja ukvarjamo s tem, kaj bomo delali, koliko zaslužili in kako preživeli, nisem neposredno vpeta v to gonjo. Samo čudim se koncu nekega poklica in mirnemu prenašanju te svojevrstne gonje vseh (ne)poklicanih med tistimi, ki v njem še vztrajajo in z novinarstvom še lahko preživijo človeku dostojno življenje s pokončno hrbtenico. Sicer si je boljše izbrati drug poklic in drugačen vir preživljanja.

Sicer pa lepo pomlad. Marec je tukaj. Po zvončkih še ne diši. Čeprav bi si predvsem pomladne otoplitve slovenskega duha in stanja sama še kako želela… na trenutke je tukaj že kar neprijetno zastrašujoče živeti. Daleč, daleč od nekoč obljubljene Švice za mnoge posameznike, ki so umolknili kot jagenjčki, ker jih sistem poneumlja s tem, da so za svojo bedo ali nemoč čisto sami krivi, ker pač niso dovolj kapitalistično prodorni in uspešni. Da o medijskem obračunavanju in “besednih ubojih in masakrih” sploh ne izgubljam besed. Smo kot narod očitno pozabili, kako lahko ubija tudi beseda, ne le in zgolj metek.

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen? Nastavitve Se strinjam

Analitični piškotki

Piškotki za statistiko pomagajo lastnikom spletnih strani razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran tako, da anonimno zbirajo in javljajo informacije. Ta spletna stran uporablja Google Analytics za zbiranje anonimnih informacij, kot so število obiskovalcev mesta in najbolj priljubljene strani. Ohranjanje tega piškotka nam pomaga izboljšati našo spletno stran.

Piškotki Google Maps in Facebook

Spletna stran uporablja zemljevid Google Maps, v kolikor želite, da se vam prikažejo Google Maps zemljevidi, morate le to predhodno odobriti. V kolikor želite dovoliti piškotke Facebook, le to ustrezno označite.

Sistemski piškotki

Sistemski piškotki so obvezni – ne more biti razveljavljeno. Zahtevani piškotki naredijo spletno stran uporabno, saj omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po strani in dostop do varnih območij spletne strani. Spletna stran brez teh piškotkov ne deluje pravilno. Piškotki za namestitve pomagajo spletni strani, da si ta zapomni informacije, ki spremenijo, na kakšen način se spletna stran obnaša ali izgleda, kot vaš priljubljeni jezik ali regijo, v kateri ste.